Vänstersväng – den farligaste svängen

Varje år sker det massiv med olyckor av varierande grad på våra vägar i samband med vänstersvängar. Av denna anledning pratar man ofta om vänstersvängar som farliga. Men varför är de så problematiska?

Den vanligaste olyckan i samband med vänstersväng är att man blir påkörd bakifrån. Det vill säga i samband med att man utför själv svängen. Bilen bakom hinner helt enkelt inte reagera på svängen, kommer för nära, och kör in i bilen framför.

ovning_vanster

Undvika olyckor

forbjuden_vanstersvangEtt sätt att undvika dessa olyckor är att man planerar sin körning noga i samband med vänstersvängen. En bra, och alldeles för underanvänd metod, är att man ser till så att trafiken bakom är helt tom när man utför svängen. Det uppnår man genom att exempelvis köra av på ett parkering eller bussfil och låta trafiken bakom passera.

Därefter tar man sig ut på vägen igen och utför svängen. Låter det omständigt? Det är det inte. Det tar maximalt ett par sekunder extra och kommer spara dina medtrafikanter massor av tid.

Finns inte möjligheten att “tömma” trafiken bakom, så kan jag fortsätta förbi korsningen och vända – för att istället göra en högersväng som är mycket säkrare.

Som handledare handlar det ju om att se till så att eleven får bra vanor bakom ratten. Därför är det en god idé att få in denna vana när ni övningskör så tidigt som möjligt.

Klassiskt klipp om dilemmat med vänstersväng