7 vanliga misstag som kuggar dig på förarprovet

1. Inte utbildat sig färdigt

Det här är den generella, stora anledningen till varför nästan hälften av alla som ska genomföra uppkörningen misslyckas. Man tar helt enkelt lite för lätt på provet – och chansar.
Enligt vår mening är det här ingen bra idé. För faktum är att om du inte har tillräckligt med kunskap, så kommer du inte klara du inte provet. Satsa istället på att övningsköra mer och skaffa dig mer erfarenhet och kunskap.

2. Inte tar med sig Id-handlingar

Den här punkten är väldigt enkel. Om du inte tar med dig godkända id-handlingar så får du inte göra provet. Samma om du kommer försent.

3. Brister i manövrering

För att du ska kunna köra bil på ett säkert sätt så måste du ha övat upp dina färdigheter i att manövrera bilen. Vi tänker då på saker som att växla, att backa, frikoppla och liknande.
Allt det här ska “sitta i ryggmärgen” när du kommer till uppkörningen.
Och tro inte att du kan dölja en sådan brist på teknik. Det märks väldigt tydligt.

7missar_forarprov

4. Planerar inte sin körning

Att kunna läsa av en trafiksituation, och planera hur man ska agera i god tid, är ett kännetecken för en mogen bilförare.
Konsten att kunna “flytta med trafiken” handlar om detta; att kunna förutse när man ska frikoppla, sakta farten, höja farten eller ta det lugnt.

5. Dålig hastighetsanpassningen

Ibland kan det vara bra att påminna sig om att hastighetsskyltar visar den högsta tillåtna hastigheten. Men att vara en bra bilförare handlar om att kunna anpassa hastigheten efter situationen. Exempelvis vid dåligt väglag. Eller dålig sikt. Om du likt en robot bara kör på lika snabbt överallt i alla situationer, kommer du med stor sannolikhet att bli kuggad på uppkörningen.

6. Sviktande samspel med andra trafikanter

Att samspela med andra trafikanter handlar om kommunikation: att kunna söka ögonkontakt, att aktivt vara en del av den “kropp” som trafiken utgör.

7. Kan ej regler

Talar för sig själv: om du inte kan reglerna, kommer du göra fel.