4 råd inför kunskapsprovet

1. Förbered dig i tid

Nej, det går inte att plugga in kunskapsprovet kvällen innan. Kvällen innan ska du vara klar – och se till att få ordentligt med vila. Så släpp alla föreställningar om att panikplugga. Försök tvärtom att förbereda dig grundligt i god tid innan provtillfället. Gör övningsprov. Använd trafikskolans övningsmaterial. Sök på nätet. Diskutera med andra körkortselever. Ju fler vinklar du kan få på ett problem, desto bättre kommer du prestera på provet.

2. Förstå – inte memorera

4tipsEn vanlig metod när vi studerar inför ett prov är att vi försöker memorera frågor och svar. Problemet med denna metod är att den sällan skapar någon djupare förståelse. Vilket behövs om du ska göra ett bra resultat på kunskapsprovet. När du gör olika övningsprov kan detta var bra att ha i åtanke. Rent metodiskt kan du exempelvis fundera på hur svaret på en specifik fråga förändras om någon av förutsättningarna i frågan förändras. Överhuvudtaget är detta en bra metod för att se om du förstått något – eller bara har lärt dig något utantill.

3. Kom i tid & glöm inte legitimation

Det här är inte förhandlingsbart. Om du kommer för sent, så får du inte göra provet. Om du inte har din legitimation med dig, så får du inte göra provet.

4. Behåll momentum genom hela provet

En vanligt misstag under själva provet är att man fastnar för länge på frågor som känns svåra. Vilket leder till att man inte hinner svara på frågor som man faktiskt kan. Därför kan det vara bra att markera sådana frågor och gå vidare – för att i slutet, om det finns tid kvar, försöka svara på alla dessa. På så vis ökar du chansen att få fler antal rätt.